FRIGAN USLUGE d.o.o.
MENU
Novosti
O nama
AKCIJSKE PONUDE
Toplinske crpke
PAUL-Rekuperatori
Centralno usisavanje
Solarni sustavi
Servis i održavanje
Grijanje
Daljinsko upravljanje
Kupaonice
Klimatizacija
Kotlovnice
Izolacija
Iskopi
Instalacije
Prospekti download
Cjenici download
Buderus rezervni dijelovi
Reference razne
Uputstva razna
Pravne napomene
 RSS - Favorites

Kontakt telefon: 01/2055-538


OBAVIJESTNove informacije, ponudu i sadržaj potražite putem
ovog linka


 
 
Servis i prodaja BUDERUS - Zastupstvo PAUL-Warmeruckgewinnung - Servis i prodaja DIMPLEX - Servis i prodaja CENTROMETAL

Princip rada toplinskih pumpi

 
PRINCIP rada TOPLINSKE PUMPE

 

 

Princip rada toplinske pumpe je jednostavan.

Jednostavno genijalan.

Toplinske pumpe spadaju u najefektivnije sustave za grijanje i pripremu tople vode, jer one iskorištavaju sunčevu energiju sadržanu u vanjskom zraku, zemlji ili vodi, i istu tu energiju koriste tijekom cijele godine.

             
 
 
 
 
 

Ta besplatna energija okoliša isporučuje toplinskoj pumpi cca 75% toplinske energije. Uz pomoć samo 25% strane energije (struje) dobivamo 100% toplinske energije. Zbog toga se vanjskom zraku, zemlji ili podzemnim vodama preko izmjenjivača topline mora oduzeti energija okoliša. Poslije toga ta se energija u krugu toplinske pumpe podiže na viši nivo temperature kako bi se predala sustavu grijanja. 

 

 

TOPLINSKI IZVORi

 

 

Ništa nije bliže.

Energija pred kućnim vratima.

Sa toplinskim pumpama imate izbor između tri izvora energije: vanjski zrak, zemlja i podzemne vode.

Zrak/Voda toplinske pumpe koriste energiju okolnog zraka. Kod vanjskih temperatura do  -20 oC još uvijek se može okolnom zraku oduzeti toplina za zagrijavanje.

Zemlja/Voda toplinske pumpe koriste toplinu zemlje preko podzemnog kolektora ili dubinske sonde. Preko jedne i druge varijante preuzima se energija zemlje i predaje sustavu grijanja. Preko ovakvog sustava u ljetu se može i hladiti.

 Voda/Voda toplinske pumpe mogu oduzimati toplinu podzemnim vodama ako je ima u dovoljnoj količini i ako imate određenu dozvolu nadležne institucije.

Koji izvor topline i koja toplinska pumpa je idealna za Vaš objekat najbolje je vidjeti i konzultirati se sa ovlaštenom tvrtkom.

 

 

                                                  

  Izvor topline: vanjski zrak.                                     Izvor topline: zemlja.                               Izvor topline: podzemne vode.

 

 

 
HLAĐENJE SA TOPLINSKOM PUMPOM

 

Idealno za vruće ljeto

Toplinska pumpa kao sustav hlađenja.

                              

                                                           Toplinske pumpe mogu ljeti također i hladiti.
 
 

Tko se ne želi znojiti kod visokih vanjskih temperatura ljeti, mi nudimo inovativna rješenja sa toplinskim pumpama za grijanje i hlađenje u jednom sustavu. U zimi toplinska pumpa radi u službi grijanja dok ljeti služi za pripremu tople vode i hlađenje.

Ako znači toplinska pumpa radi sa dubinskom sondom kao izvorom topline, može se tijekom ljeta koristiti za tzv. pasivno hlađenje, bez uvjeta da toplinska pumpa bude aktivna. Dodatni izmjenjivač topline hladi ljeti vodu u sustavu grijanja.

Ako se u objektu sa sustavom grijanja na fosilna goriva želi aktivno hladiti, mora se dodatno ugraditi klimatizacijski uređaj. Sa reverzibilnom toplinskom pumpom tipa Zrak/Voda može se uštedjeti na instalaciji jer nije potrebna izrada dva odvojena sustava.

Ta toplina koja se prilikom hlađenja oduzima unutarnjem prostoru, reverzibilna toplinska pumpa može odmah iskoristiti za pripremu tople vode ili iskoristiti za recimo dogrijavanje bazenske vode.

 

  

AKTIVNO HLAĐENJE

 

 

Aktivno hlađenje

Reverzibilne toplinske pumpe rade sa jednim krugom hlađenja, koji se pomoću četveroputog preklopnog ventila može obrnuti. Tada postojeći temperaturni nivo postaje "aktivan", tj. putem snage kompresora se pothlađuje.

 

 

PASIVNO HLAĐENJE

 

 

Pasivno hlađenje

Kod pasivnog hlađenja se postojeći izvor topline niske temperature, npr. podzemne vode ili zemlja koristi kao izvor za sustav hlađenja i njegova se niska temperatura pomoću dodatnog izmjenjivača jednostavno prenosi na sustav grijanja.

Kompresor koji se nalazi u toplinskoj pumpi se u tom slučaju ne koristi kao kod aktivnog hlađenja. On ostaje "pasivan".

 

 
STATIČKO I DINAMIČKO HLAĐENJE

 

 

Statičko i dinamičko hlađenje

U pogonu hlađenja se toplina iz prostora preko cjevovoda predviđenog za rad sa hladnom vodom prenosi van prostora. Kod oduzimanja topline razlikujemo dvije vrste sustava.

Statičko hlađenje

(Potreban je Flash Player od verzije 8)

Statičko hlađenje se zasniva na oduzimanju topline prostoru pomoću površinski izvedenih sustava grijanja tj. podnog grijanja, zidnog grijanja ili klima stropa. Cijevi sustava površinskog grijanja pothlađuju se pomoću prostrujavanja ohlađenom vodom i tako postaju termički povoljni izmjenjivač u prostoru koji se hladi. Ovdje treba paziti da temperatura ohlađenog medija u cijevima bude iznad točke orošavanja kako bi se izbjegle situacije pojave kondenzacije. Snaga hlađenja u ovakvim sustavima veoma ovisi o drugim faktorima kao npr. zraku prostora. Kod ove varijante upotrebe postojećih površinskih sustava grijanja za hlađenje,  minimalna su ulaganja u sustav za hlađenje.

Dinamičko hlađenje

(Potreban je Flash Player od verzije 8)

Kod dinamičkog hlađenja recimo pomoću ventilokonvektora,  snaga hlađenja prenosi se putem cjevovoda sustava grijanja na okolni zrak u prostoru. Budući se u ovakvoj varijanti mogu koristiti niske temperature medija, tj. ispod granice orošavanja ili kondenzacije, snaga hlađenja  je puno veća uključujući i paralelno oduzimanje vlažnosti prostoru jer imamo mogućnost odvodnje kondenzacije. Pored toga što u ovoj varijanti ventilokonvektore možemo koristit samo za hlađenje, moguće je iste koristiti kombinirano za grijanje u zimskim mjesecima i hlađenje u ljetnim mjesecima.

 

 

VENTILIRANJE POMOĆU TOPLINSKE PUMPE

 

 

Izvor topline okolni zrak.

Kombinirano ventiliranje i priprema tople vode.

Moderni objekti sa gotovo potpuno zadihtanom vanjskom ovojnicom, imaju posebne uvjete kod kućnih tehnologija. Prozračivanje u ovakvim objektima ne smije se prepustiti slučajnosti, jer energetske prednosti ovakvog objekta vrlo lako se mogu pretvoriti u gotovo nikakav dobitak.

Automatski sustavi prozračivanja prostora pomoću uređaja za ventiliranje koji imaju visoki koeficjent iskoristivosti ( rekuperatori ) vrlo su bitni u ovakvim sustavima. Budući  da u ovakvom objektu postoji cjelogodišnja potreba za prozračivanjem i pripremom tople vode, posebno je za preporučiti da se odvođeni i istrošeni unutarnji zrak koristi recimo za pripremu tople vode.

Vrlo atraktivna varijanta je kombinacija toplinske pumpe i rekuperatora. Toplinska pumpa opskrbljuje  objekat sa toplinskom energijom ovisno o vanjskoj temperaturi i potrebama unutar objekta. Uređaj za ventilaciju usisava preko ugrađenih ventilacionih kanala istrošeni zrak iz prostorija (kuhinja, kupaonica, wc). Preko toplinske pumpe Zrak/Voda ugrađene unutar ventilacionog uređaja, toplina sadržana u istrošenom zraku se oduzima i koristi za pripremu tople vode, dok se paralelno preko usisnih rešetki na vanjskoj fasadi usisava svježi zrak i ubacuje u prostorije objekta.

 

                            

 

 

 

 

 

PRIPREMA TOPLE VODE SA TOPLINSKOM PUMPOM

 

 

Priprema tople vode sa toplinskom pumpom

                                      

 
 
Toplinske pumpe mogu se koristiti ne samo za grijanje stambenog prostora nego se mogu koristiti i za štedljivu pripremu tople vode.

Da bi se postigao maksimalni komfor tople vode i iskoristivost toplinske pumpe, kod odabira spremnika tople vode mora se uzeti u obzir maksimalni mogući prijenos energije toplinske pumpe ( ljetni pogon ) kako bi se postigle zadovoljavajuće temperature spremnika.

Ako se toplinska pumpa koristi u kombinaciji sa solarnim sustavom, onda se solarna energija preko solarne pumpne stanice prenosi na spremnik tople vode i u njemu akumulira. Kod većih solarnih sustava moguće je pomoću određenih hidrauličnih varijanti spajanja koristiti solarno dogrijavanje i pripremu tople vode sa specijalnim kombiniranim spremnikom. Kod upotrebe ovakvog spremnika sa solarnim izmjenjivačem topla voda se priprema u protoku.
►  Toplinske crpke  - Monday, December 28, 2009
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Zadnje promjene 04.04.2011